Historiens galeste GRÜNDERE og OPPFINNERE – Del 2: Disney & GilletteDe var historiens største oppfinnere og har endret hele vårt levesett – Og så var de sprut gale!

Disney var paranoid, Edison dyreplager og sadist, Ford jødehater, Bell ville sterilisere sin kone og Kellogg drev kamp mot onanien!

Våre hjemlige småeksentriske gründere blir bare smågutter i konkurranse med disse helsprø gigantene. John Fredriksen går det jo tjukt med historier om. Kjell Inge røkke og hans fiskehistorier er godt kjent fra avisene. Noen av dem i alle fall. Idar Vollvik er en historie for deg, med alt fra famøse bilkjøp til “kvantesprang” på Spansk børs. Og for ikke å glemme Petter Stordalen og hans fjollete tilnærming til miljøvern og bærekraft. Jeg skal allikevel vie litt plass til Sam Eyde, Vebjørn Tandberg og (som før nevnt) John Fredriksen.

Denne artikkelen er del 2 av flere.
Del 1 finner du her.
Del 3 finner du her.
Men la oss ta de andre først:

Walt Disney

Walt Elias Disney ville delta i kampen mot tyskerne under første verdenskrig, men ble sendt hjem ettersom han var for ung. Han forfalske fødselsdatoen i passet, og klarte å verve seg til tjeneste i Røde Kors sommeren 1918. Han ble sendt til Frankrike som ambulansesjåfør, men krigen var allerede over da han kom frem. Walts glødende politiske engasjement lot seg ikke stoppe. Senere i livet viet han all sin tid til kampen mot kommunismen. Han hadde også lite til overs for fagforeninger, og historien sier at han til og med gjennomsøkte søpla til sine ansatte for å avsløre kommunistiske holdninger og fagforeningsfolk.

Han spionerte for FBI, og hjlap til å fryse ut en rekke venstreorienterte topper fra filmmiljøet i Hollywood. Etterhvert dro dette over i ren paranoia, og han fikk mot slutten av sin karrière flere nervøse sammenbrudd. For å hjelpe på nervene kjederøkte han, og døde den 15. desember 1966 av lungekreft.
King Gilette

King Camp Gillette var derimot en visjonær sosialist og hadde en stor visjon i livet. Hans interesse var ikke primært barbersaker, men arbeidet for et utopisk samfunn der alle driftsmidler var styrt av ett selskap som alle verdens borgere skulle eie en andel i. Det går også klare og tydelige bånd mellom King Gillette og Frimurerordenen.

Han lanserte nøyaktige planer for gigantiske fremtidsbyer, blant annet vedd Niagarafossen og i New York. Han ble dypt skuffet og deprimert, da det etterhvert i  lviet skulle vise seg at det var barbersakene og ikke hans politiske visjoner som slo an.

Gillette Company ble i 2005 kjøpt opp og etterhvert slått sammen med Procter & Gamble. Før sammenslåingen hadde Gillette vokst til et verdensledende selskap for produkter under forskjellige varemerker, blant annet BraunDuracell og Oral-B. Procter & Gambles forretningsfilosofi er langt på vei basert på å fryse all konkuranse ut av markedet, og forsøker monopol i alle sine produktlinjer. Man kan vel således si at King Gillette lyktes i sin filosofi, ganske nøyaktig halvveis til målet…

Denne artikkelen var del 2 av flere.
Del 1 finner du her.
Del 3 finner du her.

FLY2.NO - Bestill flyreiser over hele verden
GLAD I DYR? - Besøk Morsommedyr.no

BANKNORGE - Sammenlign lån
LUKSUSFERIE.NO - Ferie på sitt beste


Mer latter og moro